Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika kanyarodás / melyik csúszik ki?

Főoldal » Középiskola » Fizika
869
Sziasztok!
Van 5 járgányunk, melyek egy R=18m kanyar bevételekor:
1.: V = 50km/h, m = 103 kg, u = 0.7
2.: V = 36km/h, m = 120 kg, u = 0.8
3.: V = 35km/h, m = 112kg, u = 0.8
4.: V = 35km/h, m = 160kg, u = 0.6
5.: V = 33km/h, m = 135kg, u = 0.6

Mely kocsik nem tudják bevenni a kanyart?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A csatolt képen látható képlet alapján, ha a tangenciális gyorsulás 0:
A tömegektől el is vonatkoztathatunk, mert az egyenlet mind2 oldalán szerepelnek.
A lényeg az, hogyha a bal oldal nagyobb lesz mint a jobb oldal, akkor kicsúszik.
Pl.
1.
Át kell váltani m/s-ba. 50/3.6 = 13.9m/s
g=10m/s (grav. gyorsulás)

v²/r ≤ u*g
13.9² / 18 ≤ 0.7*10
10.73 ≤ 7 ez nem igaz, tehát kicsúszik

2.
36km/h=10m/s
10²/18 ≤ 0.8*10
5.55 ≤ 8 (nem csúszik ki, mert igaz)
és így tovább a többit.
0

Csatolom a képet is a képletekről.
0