Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS nagyon sürgős!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
285
Valaki tudna segíteni nagyon fontos lenne (számítás is kellene részletesen) (csatolom a képet) Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A feladatok megoldásánál a `v = s/t` képletet alkalmaztam. Az adatok alapján két egyenlet írható fel, melyek egyenletrendszert alkotnak.

`a, feladatrész`
`80 = s/(t-15)` ⇒ `80t - 1200 = s`
`60 = s/t` ⇒ `60t = s`
Az egyenletek jobb oldala megegyezik, ezért a bal oldaluk is egyenlő: `80t - 1200 = 60t` ⇒ `t = 60`.
A fenti `60t = s` egyenletből kifejezhető: `s = 3600`.

A másik gyalogos `60` `perc` alatt teszi meg a távot.
Az útvonal hossza `3600` `méter`.

`b, feladatrész`
`45 = s/t` ⇒ `45t = s`
`60 = s/(t-1,5)` ⇒ `60t - 90 = s`
Az egyenletek jobb oldala megegyezik, ezért a bal oldaluk is egyenlő: `45t = 60t - 90` ⇒ `t = 6`.
A fenti `45t = s` egyenletből kifejezhető: `s = 270`.

A személyvonat `4.5` `óra` alatt teszi meg a távolságot, míg a tehervonatnak ez `6` `óráig` tart.
A két város egymástól `270` `km` távolságra van.
0