Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány óra alatt telik meg a medence, ha mindkét csap nyitva van és a lefolyót is ugyanakkor nyitottuk ki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4348
Egy medence az egyik csapon át 10 óra alatt, a másikon 5 óra alatt telik meg. A lefolyón 15 óra alatt ürül ki. Hány óra alatt telik meg a medence, ha mindkét csap nyitva van és a lefolyót is ugyanakkor nyitottuk ki? (Az eredményt törtalakban add meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Hány óra alatt telik meg a medence, ha mindkét csap nyitva van és a lefolyót is ugyanakkor nyitottuk ki?
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük, 1 óra alatt a medence hányad része telik meg (vagy folyik le):
1. csap: 1/10 rész
2. csap: 1/5 rész
lefolyó: 1/15 rész

Tehát összesen 1 óra alatt ennyivel nő: 1/10 + 1/5 - 1/15 rész = 7/30 rész
Kérdés, hogy hány óra múlva lesz tele az egész, vagyis a 30/30 rész?
x·7/30 = 30/30
x = 30/7 óra
2