Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik az eredeti szám?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1487
Egy kétjegyű számban a tízesek száma 3-mal nagyobb, mint az egyeseké. Ha a kétjegyű számhoz hozzáadjuk azt a számot, amely a jegyek felcserélésével keletkezik, akkor 165-öt kapunk. Melyik az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szám 10·x+y
A tízes 3-mal nagyobb: x = y+3
Felcserélt: 10y+x
Összeg: 11x+11y = 165 → x+y = 15

Két egyenletünk van:
x+y = 15
x = y+3
-----
y+3 + y = 15
2y = 12
y = 6
x = y+3 = 9
Tehát 96 a szám.
0