Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
Oldjuk meg az alábbi egyenleteket a valós számok halmazán!

3x-1/5+1 = 2/x+4x+1/9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A +1 és a második tagban a + középre kerül, valamiért az oldal alulra tette.
0

Szia!

A közös nevező 45x lesz.
9x(3x-1)/45x+45x/45x=90/45x+5x(4x+1)/45x, /*45x
9x(3x-1)+45x=90+5x(4x+1) /zárójelbontás
27x2-9x+45x=90+20x2+5x /összevonás
27x2+36x=90+20x2+5x /0-ra rendezve
7x2+31x-90=0 a=7, b=31, c=-90 megoldóképettel:
x1,2=(-31± 31(négyzet)-4*7*(-90) )/2*7=(-31± 961+2520 )14=(-31± 3481 )/14=(-31±59)/14, amiből x1=(-31+59)/14=2 és x2=(-31-59)/14=-90/14=-45/7
Ellenőrzés:
Ha x=2
Baloldal: 3*2-1/5 +1=2
Jobboldal: 2/2 + (4*2+1)9=1+1=2
Ha x=-(45/7)
Baloldal: [3*(-45/7)-1]/5+1=[-135/7-7/7]/5+1=[-142/7]/5+1=-142/35+7/7=-107/35
Jobboldfal: 2/[-45/7]+[4*(-45/7)+1]/9=[-14/45]+[-180/7+7/7]/9=[-14/45]+[-173/7]/9=[-14/45]+[-173/63]=-107/35
Módosítva: 5 éve
1