Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány liter 76%-os sóoldatot kell 66 liter 16%-os sóoldathoz keverni, hogy 36%-os legyen az új oldat?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
635
Hány liter 76%-os sóoldatot kell 66 liter 16%-os sóoldathoz keverni, hogy 36%-os legyen az új oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
x liter 76%-os oldatban van 0,76·x só
66 liter 16%-os oldatban van 0,16·66 só
Ha ezeket összeöntjük, lesz (0,76·x + 0,16·66) liter só az x+66 liter oldatban.

Ennek koncentrációja 36%:
(0,76·x + 0,16·66) / (x+66) = 0,36
Ezt oldd meg.

----
Megoldom neked:
Szorozzuk be mindkét oldalt (x+66)-tal:
(0,76·x + 0,16·66) = 0,36 · (x+66)
0,76x + 10,56 = 0,36x + 23,76
Vonjunk ki 0,36x-et:
0,4x + 10,56 = 23,76
Vonjunk ki 10,56-ot:
0,4x = 13,2
Osszunk 0,4-del:
x = 33
Módosítva: 9 éve
0