Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
558
Egy kúp alakú játszó sátor 1,75 m magas. Az alapkörének a sugara 65 cm.

1.Mekkora sugarú körből származik az a körcikk, amelyből a palástját hajtották?
2.Mekkora ennek a körcikknek a középponti szöge?
3.Mennyi vászon kell a palást elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
πSzia!

Csatoltam egy képet a magyarázathoz.
1. A kúp palástja egy olyan körcikk ami egy háromszöghőz hasonlít. Ennek az alapja a kör kerülete (2rπ), magassága a kúp alkotója (a). Azonban az a-t nem ismerjük ezért előbb azt kell kiszámolni. A bal oldali ábrán láthatod hogy a kúp magasságának berajzolásával egy derékszögű háromszög keletkezik, ennek oldalai: m=175cm, r=65cm, és az a. Az a lesz a háromszög átfogója,ezért a Pitagorasz tétel így néz ki:
a2+b2=c2
m2+r2=a2
1752+652=a2
30625+4225=a2
34850=a2, amiből a=186,68cm, vagyis a körcikk sugara: 1,86m
2. A körcikkhez tartozó körív ugyanakkora mint az alapkör kerülete: i=2rπ, i azonban felírható az a segítségével is i=2aπ*α/360⁰, ezeket egyenlővé téve: 2rπ=2aπα/360⁰ /:2π
r=a*α/360⁰
65=186*α/360⁰ /:186
0,35=α/360⁰ /*360⁰
126⁰=α, vagyis a középponti szög 126⁰.
3. A palást elkészítéséhez szükséges anyag nagyságát a palást területe jelenti, ami a P=a2π*α/360⁰ képlettel számítható. Behelyettesítve:
P=1862*3,14*126⁰/360⁰=38021,004cm2=3,8m2
Módosítva: 5 éve
0