Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
707
Levezetéssel kéne. pls. SOS.

((26,52-[ABSZOLÚTÉRTÉK]-3,59[ABSZOLÚTÉRTÉK])-11,4)-(-(-34,58)-[ABSZOLÚTÉRTÉK]-30,82[ABSZOLÚTÉRTÉK])-6 =
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Javítás: Így hagyom, de olvasd el a végét a --- után!

(26,52 - |-3,59| - 11,4) - ( - (-34,58) - |-30,82| - 6) =
Belülről kifelé kell, és először az abszolút-érték jelektől kell megszabadulni.
|-3,59| = 3,59, hisz negatívnak az abszolút értéke ugyanakkora pozitív szám. (Pozitívnak az abszolút értéke önmaga.)
Hasonlóan |-30,82| = 30,82
Itt tartunk:
= (26,52 - 3,59 - 11,4) - ( - (-34,58) - 30,82 - 6)
Aztán ez jön: - (-34,58) = 34,58 mivel mínusz mínusza az plusz.
Itt tartunk:
= (26,52 - 3,59 - 11,4) - (34,58 - 30,82 - 6)
Most már csak össze kell vonni a zárójelben lévőket:
= 11.53 - (-2,24)
A másodikat zárójelben hagytam, mert negatívra jött ki.
= 11,53 + 2,24 mert mínusz mínusz az plusz
= 13,77

---
Nem vettem észre a csukó zárójelet, csak most. Szóval nem az a feladat, amit fentebb megoldottam, hanem ez:
(26,52 - |-3,59| - 11,4) - ( - (-34,58) - |-30,82| ) - 6 =
Vagyis a -6 a zárójelen kívül van.

Nem vezetem le újra, ez végülis azt jelenti, hogy az előbb hozzáadtunk 6-ot, most kivonunk 6-ot, tehát 12-vel kevesebb, mint az előbb:
= 1,77

Vagy ha mégiscsak levezetem, akkor ilyen:
= (26,52 - 3,59 - 11,4) - ( - (-34,58) - 30,82 ) - 6
= (26,52 - 3,59 - 11,4) - (34,58 - 30,82) - 6
= 11,53 - (3,76) - 6
= 1,77
Módosítva: 9 éve
-1