Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bánk bán jellemzése

863
Egy fogalmazáshoz szeretnék segítséget kérni, Bánk bánt kellene jellemezni. Hogyan foglaljam ezt egy összefüggő szövegbe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
irodalom
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Bánk bán
Modern, kifinomult lelkületu, túlzottan is érzékeny lélek, indulati szélsoségekre hajlamos. Erkölcse kifogástalan. A Melinda körül támadt bizonytalanság olyan sokkhatást vált ki Bánkból, hogy képtelen a döntésre, magatehetetlenül gyötrodik. Eloször tehetetlen zavarodottság lesz rajta úrrá, majd összeszedi magát, és gyökeresen megváltozott emberként áll elottünk. Nem nagyúr többé, tetteit a haza, és a becsület parancsa fogja irányítani. Éjjel elmegy Petúr házába az összeesküvokhöz.
Átérzi sérelmeiket, de leszereli az összeesküvést, inkább a hazát védi a testvérháborútól. A hazát megmentette, de ezen az éjszakán veszti el Melindát. Bánk úgy viselkedik, mint aki széttépte a családjához fuzodo láncait, elátkozza fiát, feleségét hazugnak nevezi. Melinda zavarodott beszédjére nem is figyel. Csak utólag átgondolva fészkeli be magát a gondolat a fejébe, hogy a királyné a kerítono szerepét játszotta. Itt merül fel benne eloször a királyno megölésének gondolata. Beszél Tiborccal, inkább önmagával vitatkozik, kételyek gyötrik, feltámadnak korábbi beidegzettségei. A végso tetthez, a királyné megöléséhez Tiborc és a parasztság szenvedései adják meg a végso lökést.
A királynénál van, Melinda rögeszméjéhez ragaszkodva felségsérto szavakkal illeti a királynét. Nem tagadja elotte feleségét, de amikor meglátja a beteg Melindát, rádöbben, hogy szerelmének idoi lánca erosebb, minthogy o azt széttéphetné. Képtelen tovább hadakozni szerelme ellen, a keseruség, a boldogság elvesztése miatti fájdalom az, ami miatt Gertrudisba döfi a tort. Bánk ítéletét a haza, és a becsület együttes parancsa kényszeríttette ki, tette jogos büntetés volt. A gyilkosság után nem diadalt érez, újra feltámadnak régi kényének kétségei. A gyászszertartás helyett azonban újra magabiztos, büszkén, és öntudatosan vállalja a gyilkosságot. A hazát mentette meg, s ezzel erkölcsileg felmagasodik. Mindent, a Biberach esküjére alapozva ártatlannak hiszi a királynét, de Bánk számára ez nem bizonyíték, az o szemében a királyné egyértelmuen kerítono. Bánk célja az, hogy bebizonyítsa tettének jogosságát. Az érvek, és bizonyítékok súlya alatt a királynak is meg kell hajolnia, igazat ad Bánk bánnak. Bánk diadalmas nemzet mento hos lehetne, de összeomlik, amikor meghalja Melinda halotti énekét. Nem erkölcsileg bukott el. Újra önkívületi állapotba esik, a legszörnyubb csapás a halott Melinda látványa. Élete egyedüli, és legfobb értéke veszett el, további élete értelmetlenné válik.

Módosítva: 7 éve
1