Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Számítsuk ki az x²+y²-8·x+6·y+15=0 egyenletű kör és a 3·x-y+9=0 egyenletű egyenes metszéspontjainak koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, segítség, Középiskola, S.o.s.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Metszéspontok meghatározásához mindig egyenletrendszert kell csinálni a két alakzat egyenletéből:
I. x2+y2-8x+6y+15=0
II. 3x-y+9=0
A II. egyenletből fejezzük ki y-t: 3x+9=y
Ezt behelyettesítve az I.-be:
x2+(3x+9)2-8x+6(3x+9)+15=0 /zárójelbontás
x2+9x2+54x+81-8x+18x+54+15=0 /összevonás
10x2+64x+150=0 a=10, b=64, c=150 /jöhet a megoldóképlet:
x1,2=(-64± 64(négyzet)-4*10*150 )/2*10=(-64± 4096-6000 )/2 mivel a gyök alatt negatív szám jött ki, így az egyenletnek nincs megoldása. Ebből következik, hogy a két alakzat nem érinti és nem metszi egymást.
Módosítva: 5 éve
1

Keressük az alábbi két egyenletből képzett egyenletrendszer megoldását:
`x^2 + y^2 -8x +6y + 15 = 0`
`3x - y + 9 = 0` ⇒ `y = 3x + 9`

Az első egyenletbe `y` helyére behelyettesítjük a második egyenletet `y`-ra rendezve:
`x^2 + (3x + 9)^2 -8x +6(3x + 9) + 15 = 0`

Elvégezzük a műveleteket és összevonjuk az azonos alakokat: `5x^2 + 32x + 75 = 0`

A kapott másodfokú egyenletnek nincs valós megoldása, tehát a két síkidomnak nincs metszéspontja.
Módosítva: 5 éve
1