Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
294
Számítsuk ki az x²+y²-14·y+24=0 egyenletű kör és a 7·x-y-18=0 egyenletű egyenes metszéspontjainak koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, segítség, Középiskola, s.o.s
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Keressük az alábbi két egyenletből képzett egyenletrendszer megoldását:
`x^2 + y^2 -14y +24 = 0`
`7x - y -18 = 0` ⇒ `y = 7x -18`

Az első egyenletbe `y` helyére behelyettesítjük a második egyenletet `y`-ra rendezve:
`x^2 + (7x -18)^2 -14(7x -18) +24 = 0`

Elvégezzük a műveleteket és összevonjuk az azonos alakokat: `x^2 -7x + 12 = 0`

A kapott másodfokú egyenletnek a megoldásai: `x_1 = 3`, `x_2 = 4`. A hozzájuk tartozó `y` tagokat pedig `y=7x - 18` egyenletből számíthatjuk ki: `y_1 = 3`, `y_2 = 10`.

A kör és egyenes metszéspontjainak koordinátái: `M_1(3,3)` és `M_2(4,10)`
1