Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Számítsuk ki az x²+y²-8·x+7=0 egyenletű kör és a x-y-10=0 egyenletű egyenes metszéspontjainak koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Középiskola, S.o.s.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

x-y-10=0 egyenletből kifejezzük x-et: x=y+10, ezt behelyettesitjük a másik egyenletbe

(y+10)²+y²-8(y+10)+7=0
y²+20y+100+y²-8y-80+7=0
2y²+12y+27=0

Jól irtad le az egyenletet? Ennek a valós számok halmazán igy nem lesz megoldása.
1

Keressük az alábbi két egyenletből képzett egyenletrendszer megoldását:
`x^2 + y^2 -8x + 7 = 0`
`x - y - 10 = 0` ⇒ `y = x - 10`

Az első egyenletbe `y` helyére behelyettesítjük a második egyenletet `y`-ra rendezve:
`x^2 + (x - 10)^2 -8x + 7 = 0`

Elvégezzük a műveleteket és összevonjuk az azonos alakokat: `2x^2 -28x + 107 = 0`

A kapott másodfokú egyenletnek nincs valós megoldása, tehát a két síkidomnak nincs metszéspontja.
Módosítva: 5 éve
1