Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, segítség.

Főoldal » Középiskola » Kémia
2398
1 m3 vízben elnyeletünk 1m3 standard állapotú ammóniagázt. Hány molszázalékos lett az oldat?

Valaki eltudja magyarázni, érthetően? :)
Köszi!

---
Egy másik:
m víz=180g mNaoH=80g

Mennyi a molszázalék? Miért ez a megoldás? 2/12*100=16,67%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 m³ víz:
1 liter víz az 1 kg, akkor 1 m³ = 1000 kg = 10⁶ gramm
1 mol H₂O tömege 18 gramm (a periódusos táblából látszik: a hidrogén atomtömege 1, az oxigéné 16, 2·1+16 = 18)
Ezért az 1 m³ vízben van ennyi mol: 10⁶ / 18 = 55556 mol

1 m³ ammónia:
Standard állapotban minden gáz 1 móljának a térfogata egyforma: 24,5 dm³, vagyis 0,0245 m³.
Ezért az 1 m³ ammónia ennyi mol: 1 / 0,0245 = 40,8 mol

Összesen van tehát 55597 mol, ezért az ammónia 40,8 / 55597 · 100 = 0,07 n/n%

(Az n/n% a molszázalék jele.)

----
1 mol H₂O tömege 18 gramm (1+1+16)
180 g víz ezért 10 mol.
1 mol NaOH tömege 40 gramm (23 + 16 + 1)
80 g nátrium-hidroxid ezért 2 mol.

Összesen van a keverékben 12 mol.
A nátrium-hidroxid koncentrációja 2mol / 12mol · 100 = 16,67 n/n%

Értesz mindent?
4