Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
659
Egy 25 fős osztályban 9 fiú és 16 lány jár. Közülük 12-en kézilabdáznak, a kézilabdázók közül 8-an lányok. 7-en járnak színjátszó szakkörbe. Nincs olyan gyerek, aki mind a kettő szakkörre járna.

a) Ha találomra megszólítunk valakit az osztályból, mennyi és hány % a valószínűsége annak, hogy lányt szólítunk meg?

b) Ha találomra megszólítunk valakit az osztályban, mennyi és hány % a valószínűsége annak, fiú kosárlabdázót szólítunk meg?

c) Ha találomra megszólítunk valakit az osztályban, mennyi és hány % a valószínűsége annak, hogy nem színjátszós gyereket szólítunk meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, Valószínűség, számítás, 8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Alkalmazott képlet: `(kedvező)/(összes)`, ahol a `kedvező` a számunkra megfelelő tanulók darabszáma, az `összes` pedig az osztályba járó összes tanuló.

`a, feladatrész`
`k/ö = 16/25 = 0,64` ` ` Tehát 64% az esély rá hogy lányt szólítunk meg.

`b, feladatrész`
Kosárlabdázókról nem esik szó a feladatban, csak kézilabdázókról, ezért velük számolok tovább.
Ha `12` kézilabdázó közül `8` lány, akkor `12 - 8 = 4` fiú.
`k/ö = (12-8)/25 = 0,16` ` ` Tehát 16% az esély rá hogy fiú kézilabdázót szólítunk meg.

`c, feladatrész`
Ha `7` színjátszós tanuló van, akkor `25 - 7 = 18` nem színjátszós.
`k/ö = (25-7)/25 = 0,72` ` ` Tehát 72% az esély rá hogy nem színjátszós tanulót szólítunk meg.
0