Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3629
Egy derékszögű trapéz alapjai: a=4,8 cm, c=2,1cm. Hosszabbik átlójja e=6,0 cm. Határozd meg a trapéz szárainak hosszúságát! Határozd meg a területét és kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A hosszabbik átló egy derékszögű háromszöget vág le a trapézból, ahol átfogója 6 cm, befogója 4,8 cm, másik befogója legyen b, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

b²+4,8²=6², erre b=3,6 cm adódik, ez egyben a trapéz merőleges szára.

Ha eltoljuk a magasságot a rövidebbik alap másik végpontjába, akkor a magasság a trapézt egy téglalapra és egy derékszögű háromszögre bonja, emiatt a hosszabbik alap 2,1 cm és 2,7 cm-es részekre bomlik. A derékszögű háromszög átfogója a trapéz másik szára, ez legyen d, befogója 2,7 cm és 3,6 cm, így egy újabb Pitagorasz tétel szerint:

2,7²+3,6²=d², erre 4,5=d adódik, tehát a másik szár hossza 4,5 cm hosszú.

Így már minden adott a kerület és a terület kiszámításához:

K=az oldalak összege=4,8+3,6+2,1+4,5=15 cm

A terület két módon is számítható; egyrészt a képlet szerint:

T=(4,8+2,1)*3,6/2=12,42 cm²

Ha ezt a képletet esetleg nem ismerjük, akkor a részek területösszegeként is felírható:

téglalap területe: 2,1*3,6=7,56 cm²
derékszögű háromszög területe: 2,7*3,6/2=4,86 cm², ezek összege adja a trapéz területét: 12,42 cm².
0