Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS HELP MATEK LÉGYSZI!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1262
A bevezető feladatban szereplő terítőt egy olyan kerek asztalra tettük amelynek az átmérője 160 centiméter.
a, Az asztallapnak mekkora része marad fedetlen, ha a terítő és az asztallap szimmetria-középpontja azonos?
b, Mekkora a fedetlen rész területe, ha a jobb oldali ábra szerint teszik rá az asztalra a terítőt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, sürgős, sos, help, nehéz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. lépés: "Lépj egyet hátra és szó szerint baszd arcon magad!"
-3

Szia!

a, Az első esetben a kör alakú asztal sugara: 80cm, a terítő szélessége:140cm. Csatoltam hozzá egy ábrát hogy lásd, hogy a terítő által kimetszett rész az asztalból két körszeletet hagy szabadon (alul és felül). Ezekhez tartozó szög: 2x. Ha az asztal közepét összekötöd a terítő és az asztal találkozásával egy körcikket kapsz, aminek két része van egy háromszög és a keresett körszelet.
Mindkét esetben szükségünk van az x nagyságára, amihez használhatjuk a rajzon látható derékszöget. A derékszögű háromszög átfogója: 80cm, szög melletti befogója: 70cm, a keresett szög x. Felírva rá a cosinus szögfüggvényt:
cosx=70/80=0,875, amiből x=28,955⁰
Tkörcikk=r2*π*2x/360⁰=802*3,14*2*28,955/360=3232,66cm2
Tháromszög=r*r*sin(2*28,955)/2=80*80*sin57,91⁰/2=2711cm2
Tkörszelet=Tkörcikk-Tháromszög=3232,66-2711=521,66cm2.
Mivel ez csak a lenti rész volt szorozzuk be kettővel: 2*521,66=1043,32cm2 lesz a fedetlen teület.
b, Ha a terítőt az asztal széléhez illesztve rakjuk, akkor csak egy körszelet marad fedetlenül. Megint kössük össze a középpontot a terítő és az asztal találkozási pontjaival. Ekkor egy másik körcikket kapunk, ami szintén egy háromszögből és a keresett körszeletből áll.
Mindkét esetben szükség van az x nagyságára, amit megint a derékszögből számoljuk ki.
A derékszögű háromszög átfogója: 80cm, szög melletti befogója: 60cm (140-80), a keresett szög x. Felírva rá a cosinus szögfüggvényt:
cosx=60/80=0,75, amiből x=41,4⁰
Tkörcikk=r2*π*2x/360⁰=802*3,14*2*41,4/360=4622,08cm2
Tháromszög=r*r*sin(2*41,4)/2=80*80*sin(82,2⁰)/2=3174,76cm2
Tkörszelet=Tkörcikk-Tháromszög=4622,08-3174,76=1447,32cm2.
Módosítva: 5 éve
2