Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sav-bázis reakciók közömbösítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
342
Mennyi lesz a pH-ja annak az oldatnak,melyet úgy kapunk, hogy összeöntünk 10cm3 0,4 M-os salétromsavat és 30 cm3 0.14 M-os Ca(OH)2 oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Itt a H+ és a OH- ionok mennyiségét kell meghatároznod, majd a reakció után mennyi H+ marad.
Tehát a salétromsavból mennyi H+ ionod lesz?
Tudod hogy van belőle 10cm3=0,01dm3 és 0,4 mol/dm3-is, tehát 0,004 mol hno3 od lesz, amiben ugyanennyi H+ lesz.

OH- ionok:
0,03dm3*0,14mol/dm3=0,0042 mol, amiben kétszer annyi OH- lesz, tehát 0,0084 mol OH-.
Ezek fognak reagálni, a termékük viz lesz.
1:1 arányban reagálnak, 0,004 molH+ elreagál 0,004 mol OH--val és vissza fog maradni 0,0044 mol OH-ion

Ebből tudsz pOH-t számolni, ami nem más mint a OH-- 10-es alapú negativ logaritmusa.
pOH=-lg0,0044=+7,83, nekünk a pH kell, tudjuk, hogy pH+pOH=14, ebből következik, hogy pH=6,17

Bármi kérdésed van, nyugodtan irj.

-S.R.
0