Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik gáz ez?

Főoldal » Középiskola » Fizika
902
Egy 350g tömegű, 16°C hőmérsékletű kétatomos térfogata 2,5 MPa nyomáson 12dm³.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Kétatomos gáznak a nevét kell meghatároznod, amihez szükséges nekünk a moláris tömeg, ehhez az egyesitett gáztörvény képletét kell egy kicsit manipulálnunk.


p*V=n*R*T, n-t (anyagmennyiséget) átirhatjuk m/M -re (tömeg/moláris tömeg)
p*V=m/M*R*T, ebből M-re kifejezve ezt kapjuk:
M=(m*R*T)/(p*V)
tudjuk, hogy:
m=350g
R=8,314
T=16C=289K
p=0,25MPa=2500 kPa
V=12 dm3
ezeket beirva:
M=(350*8,314*289)/(25000*12)
M=28,03, ami a nitrogén gáz moláris tömege.

A nyomás az nem 0,25 MPa (én itt most annak vettem)? Mert ha nem, akkor a moláris tömegre 10-szer kevesebb jön ki, és olyan gáz aminek 2,8 as moláris tömege van olyat nem ismerek, de bármilyen szám is van ott ezzel a képlettel kell megoldanod.

Bármi kérdésed van nyugodtan irj.

-S.R.
Módosítva: 5 éve
2