Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
729
Ági zsebpénzéből 45ft-ért könyvet vásárolt, a maradék 1/3 részét fagyira költötte, így eredeti zsebpénzének az 1/5 része és még 26ft maradt meg. Mennyi zsebpénze volt Áginak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen Ági zsebpénze x, ekkor

elköltött 45 forintot, maradt x-45 forintja
x-45 forint 1/3 részét, tehát (x-45)-(x-45)/3=(3*(x-45))/3-(x-45)/3=(2*(x-45))/3 forintja maradt, ez eredeti zsebpénzének 1/5 része +26 forint, tehát (x/5)+26:

(2*(x-45))/3=(x/5)+26 , szorzunk 3-mal:

2*(x-45)=(3x/5)+78, szorzunk 5-tel:

10*(x-45)=3x+390, kibontjuk a zárójelet:

10x-450=3x+390, kivonunk 3x-et:

7x-450=390, hozzáadunk 450-et:

7x=840, végül osztunk 7-tel:

x=120, tehát eredetileg 120 forintja volt.

Ellenőrzés: elköltött 45 forintot, így maradt 75 forintja, 1/3-át, vagyis 25 forintot fagyira költött, így 50 forintja maradt. 120 1/5 része 24 forint, +26=50, ennyit kellett kapnunk, tehát jól számoltunk.
0