Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló sokszögek kerülete?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1967
Két hasonló sokszög leghosszabb oldala 35 mm, illetve 14 mm, kerületük különbsége 60 mm. Határozzuk meg a két sokszög kerületének hosszát!
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Kerület, Hasonló, Sokszögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel hasonlóak a sokszögek, ezért hasonlósági arányuk λ=kicsi/nagy=14/35, ez az arány a kerületekre is igaz, tehát ha a nagyobb kerületű sokszög kerülete K, akkor a kisebb kerületű sokszög kerülete K*(14/35) lesz, ezek aránya valóban K*(14/35)/K=14/35.

A feladat szerint ezek különbsége 60 mm, tehát:

K-K*(14/35)=60, szorzunk 35-tel:

35K-14K=2100, összevonunk:
21K=2100, osztunk 21-gyel:
K=100, tehát a nagyobb kerületű sokszög kerülete 100 mm, a kisebbé 100*(14/35)=40 mm, ilyen sokszögeket tudunk például mutatni; ha háromszögek, akkor a nagyobb oldalai lehetnek 35mm;35mm;30mm; (erre teljesül a háromszög-egyenlőtlenség, úgyhogy biztosan létezik), ekkor a rövidebb kerületű háromszög oldalai 14mm;14mm;12mm hosszúak.
1