Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még egy feladat, matematika.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1941
András 9 nap alatt, Béla 6 nap alatt ásná fel egyedül a kertet. Együtt fogtak hozzá a munkához, de Béla 4 nappal a munka befejezése előtt elment, és András egyedül fejezte be a munkát. Hány napig dolgozott András? Előre is köszönöm, én pedig várom a kémia megoldandó feladatokat!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha András 9 nap alatt ásná fel a kertet, akkor 1 nap alatt a munka 1/9 részével végezne, ugyanígy Béle az 1/6 részével, tehát közösen 1 nap alatt az (1/6)+(1/9)=(9/54)+(6/54)=15/54 részével. Azt tudjuk, hogy Béla 4 nappal a munka befejezése előtt elment, ezért András egyedül a munka 4/9 részét csinálta meg, vagyis ketten a munka 5/9 részét csinálták meg. Tegyük fel, hogy x napig dolgoztak együtt, ekkor a munka x*(15/54) részét végezték el, ennek kell 5/9-nek lennie:

x*(15/54)=5/9, ennek megoldása x=2, tehát 2 napig dolgoztak együtt, így András 6 napig ügyködött;

Ellenőrzés: 2 nap alatt a 2*(15/54)=30/54=5/9 részét végezték el, ezután András 4 napig dolgozott, és a 4/9 részét végezte el; (5/9)+(4/9)=(9/9)=1, teháát kész lett a munka, így jól számoltunk
1