Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős!! FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
459
Valaki legyen szíves segíteni ebben a pár feladatban. Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂
pV = nRT ⇒ p = ϱRT
(ϱ - rhó)
R = 8.314 (m³ · Pa)/(L · mol)
Mlevegő = 29 g/mol

1.)
Mivel a térfogat állandó, így az kiesik, marad:
p₁/T₁ = p₂/T₂
p₁ = 2 · 10³ Pa
T₁ = 30 °C = 303 K
T₂ = -10 °C = 263 K
p₂ = ?
p₁/T₁ = p₂/T₂ ⇒ p₂ = (p₁ · T₂)/T₁
p₂ = (2 · 10³ Pa · 263 K)/303 K
p₂ = 1 736 Pa

2.)
p = ϱRT
T₁ = 10 °C = 283 K
T₂ = 20 °C = 293 K
A nyomsás állandó, hiszen a levegő távozik.
Ez a terem, és a levegő térfogata kezdetben:
V₁ = 120 m² · 4,5 m = 540 m³
V₂ = ?
(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂ ⇒ V₁/T₁ = V₂/T₂ ⇒ V₂ = (V₁ · T₂)/T₁
V₂ = (540 m³ · 293 K)/283 K
V₂ = 559 m³

A távozó levegő térfogata: 559 - 540 m³ = 19 m³
Ha ez a levegő 20 °C-os, akkor a tömege:
p = ϱRT ⇒ ϱ = p/RT
ϱ = 10⁵ Pa / (8.314 (m³ · Pa)/(K · mol) · 293 K)
ϱ = 41 mol/m³ = 1189 g/m³ =1,189 kg/m³

m = ϱ · V
m = 1,189 kg/m³ · 19 m³
m = 22,591 kg

3.)
A nyomást ki kell számolni, ami ebben az esetben hidrosztatikai nyomás lesz:
p = ϱ · g · h
14 m mélyen:
p = 1 000 kg/cm³ · 9,8 m/s² · 14 m
p = 137 200 Pa
ehhez még hozzájön a légnyomás, ami 101 325 Pa, vagyis a nyomás a tó mélyén:
p₁ = 238 525 Pa
p₂ = 101 325 Pa
V₁ = 0,6 cm³
T₁ = 4 °C = 277 K
T₂ = 7 °C = 280 K
V₂ = ?

(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂ ⇒ V₂ = (p₁ · V₁ · T₂)/(T₁ · p₂)
V₂ = (238525 Pa · 0,6 cm³ · 280 K)/(277 K · 101325 Pa)
V₂ = 1,42 cm³
2