Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8-oszt.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1145
Egy kétjegyű szám második jegye kétszerese az első jegyének. Ha mindkét jegyet kettővel csökkentjük, akkor az eredeti szám felénél kettővel többet kapunk. Melyik ez a szám??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mindenféle varázslat nélkül, felírhatjuk az összes ilyen számot, nincs belőlük túl sok: 12, 24, 36, 48, ezekre kell tesztelni a fentieket:

12 → nem tudjuk elvégezni a csökkentést
24 → 2, 24 fele 12, 12+2≠2, tehát ez nem jó
36 → 14, 36 fele 18, 14+2≠18, ez sem hozott eredményt
48 → 26, 48 fele 24, 24+2=26, ez lesz a jó.

Számolással úgy jön ki, hogy legyen az első helyiértéken x, ekkor a másodikon 2x található, ez felírható általános iskolás tanulmányaink szerint 10x+2x=12x alakban. Nem nagy varázslat, hogy ha csökkentjük mindkét számjegyet, akkor valójában 22-t vontunk ki belőle, tehát a számból 12x-22 lesz. A feladat szerint ez az eredeti szám felénél 2-vel nagyobb, tehát a félszámot 2-vel növelve jutunk egyenlőséghez:

12x/2 + 2 = 12x - 22, vagyis
6x + 2 = 12x - 22, kivonunk 6x-et
2 = 6x - 22, hozzáadunk 22-t
24=6x, végül osztunk 6-tal
4=x, x jelölte az első számjegyet, tehát a keresett szám a 48, az ellenőrzést fent láthatod.
3