Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Ohm törvénye

Főoldal » Középiskola » Fizika
591
1051. Igazából ezzel kapcsolatban csak annyi kérdésem volna, hogy mielőtt elkezdem a számolást hogyan kell átváltani a fajlagos ellenállást? Mert megoldottam a feladatot és jó eredmény jött ki csak két tizedesjeggyel eltolódva :D köszi előre is :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Hmm, nem kell átváltani semmit. mm²-ben jön ki az eredmény, amiből a kör sugara illetve átmérője mm lesz.

(Egyébként nem jó a kérdés, nem "Maximum mekkora átmérőjű", hanem "Legalább mekkora átmérőjű" lenne a jó kérdés.)

Kiszámolom én is:
4V/200V = R/(50Ω+R) → R = 50/49 Ω
Ha 20 méterre van, akkor 40m huzal kell.
0,017 Ωmm²/m · 40m / A = 50/49 Ω
A = 0,017·40 / (50/49) = 0,6664 mm²
A = r²π
r = √(A/π) = √0,106 = 0,46 mm
d = 2r = 0,92 mm

Nekem kijött.
0