Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
573
1. A konyhasó (NaCI) ionvegyület. Gyűjtse össze a konyhasó jellemző fizikai tulajdonságait! 2. Számítsa ki, hogy 10 g konyhasó elfogyasztásával hány mol és hány g Na+ iont viszünk be a szervezetbe! MNa=23 g/mol, MCI=35,5 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik

2.
10 g konyhasó anyagmennyisége:
10 g / 58,5 (g/mol) = 0,1709 mol
mivel a nátrium és klorid ionok aránya 1:1 a konyhasóban, ezért az NaCl anyagmennyisége megegyezik az ionok anyagmennyiségével: 0,1709 mol konyhasó 0,1709 mol Na-iont és 0,1709 mol kloridiont tartalmaz.

1 mol (58,5 g) konyhasóban 1 mol (23 g) Na ion van (a nátrium atom és nátrium ion tömegét egyenlőnek vehetjük, mert az egy hiányzó elektron tömege 1/1840 egység elhanyagolhatóan kicsi)

akkor 10 g NaCl-ban x g Na-ion van.

10 / 58,5 = x / 23

x=23*10/58,5=3,93 g Na-ion van 10 g konyhasóban és ez valóban 0,1709 mol (=3,93 g / 23 (g/mol)
0