Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
sin 150°=sin (90°+60°)
cos 150°=cos (90°+60°)

sin 150°= sin (180°-30°)
sin 150°= sin (180°-30°)

Ezt a feladatot valaki levezetné nekem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Gondolom a pontos értékeket kell meghatároznod.

sin(150) fel lehet úgy irni, hogy sin(90+60), innentől az ún. addiciós tételek segitségével (ezeket megtalálod bármelyik függvénytáblázatban) felbontjuk ezt a kifejezést, ehhez például ez az addiciós tétel tartozik:
sin(x+y)=sin(x)cos(y)+cos(x)sin(y), itt az x legyen mondjuk:90 fok, az y pedig a 60, behelyettesitünk:
sin(90+60)=sin(90)cos(60)+cos(90)sin(60)
sin(90)ről tudjuk, hogy 1
cos(60)-ról, hogy 1/2
cos(90)ről, hogy 0
sin(60)ról, hogy  3 /2, ezeket behelyettesitjük,
sin(90+60)=1*(1/2)+0* 3 /2=1/2
ha leellenőrzöd számológéppel, akkor tényleg 0,5-öt kapsz.

A többivel is igy megcsinálod, csak a megfelelő addicióstételt kell alkalmazni

Remélem tudtam segiteni, kérdésed van, nyugodtan irj!

-S.R.
1