Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
290
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 mp alatt 8,3 J ⇒ 1 perc alatt 60 · 8,3 J = 498 J
A napelem hatásfoka 30 %, vagyis ennek a 498 J-nak a 30 %-át fogja tudni hasznosítani, ami
0,3 · 498 J = 149,4 J

Ennyi energia kell a víz felmelegítéséhez:
Q = c · m · ΔT
c = 4200 J/(kg°C)
ΔT = 65 °C - 15 °C = 50 °C
m = 10 kg (mert 10 l víz az 10 kg)
Q = 4200 J/(kg°C) · 10 kg · 50 °C
Q = 2 100 000 J = 2,1 MJ

Ha 1 perc alatt kell ennyi vizet felmelegíteni, és cm² -enként ad a Nap 149,4 J-t a napelemnek, akkor
2 100 000 J / 149,4 J = 14 056 cm² kell hozzá, ami 1,4 m² :)
0