Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt a kombinatorikai feladatot megoldani?

373
Gyula szenvedélyesen ötöslottózik, minden héten 20 szelvénnyel játszik. Hány féleképpen töltheti ki egy héten a szelvényeit ha teljesen vaktában tölti ki a szelvényeket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Az ötöslottón (90 alatt az 5)-féleképpen lehet kitölteni 1 szelvényt. Ha teljesen vaktában tölti ki a szelvényeket, vagyis több szelvényt (akár mind a 20-at) ugyanúgy tölt ki, és a kitöltés sorrendje nem számít, akkor ismétléses kombinációval kellene számolni (az a gombócos-pálcikás módszer, ha tanultál olyat, akkor azt leírom).

Ha különbözően tölti ki a szelvényeket, akkor a (90 alatt az 5) kombinációból kell 20-at kiválasztani a sorrend figyelembevétele nélkül, ezt ( (90 alatt az 5) alatt a 20 )-féleképpen tudja megtenni.

Ha valami nem érthető, kérdezz! :)
Módosítva: 7 éve
1

Nem teljesen; alulra 19 kerül.
0

Nem, alulra 20 kerül.

Hargitomi97, jól használtad a képletet, de nézzük meg, hogy a "gombócos-pálcikás" módszerrel hogyan jön ki. (Én jobb szeretem "rekeszes-zsetonos" módszernek képzelni, de ez nem különbség)

(90 alatt 5)-féle 5-ös számkombináció van, ebből kell ismétléssel kiválasztani 20-at.

Képzeljük el, hogy van (90 alatt 5) darab rekesz, felcimkézve egy-egy 5-ös kombinációval. A rekeszekbe berakunk 20 zsetont, vagyis szelvényt, egy rekeszbe rakhatunk többet is. Amelyik rekeszbe kerül egy szelvény, azt az 5-ös kombinációt írjuk rá majd a végén.

Most jön a számolás:
A rekeszek között (90 alatt 5) - 1 válaszfal van. Tekintsük a válaszfalakat és a zsetonokat egyenrangú objektumoknak, és az így kialakult (90 alatt 5) - 1 + 20 objektumból válasszuk ki azt a 20-at, ami a zseton lesz, a maradék pedig a válaszfal.

Ez tehát ( [(90 alatt 5) + 19] alatt 20 ) lehetőség.
1