Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, tudnátok segíteni? A matek nem az erősségem :/

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
1. feladat: Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket:
a, 4a²-9
b, 25r²+80r+64
c, 9c⁶-12c³d⁴

2. feladat: Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket:
a, 7c²+14cd+7d²
b, a³b-ab³
c, 3xy²+6xy+3x
d, -x²-2x-1

3. feladat: Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket:
a, x⁴-81
b, x+x²-x³-x⁴
c, x²y+3x²-4y-12
d, x²+10x+25-y²

A segítségeket előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kiemelést és ezt a 3 szabályt kell tudni oda-vissza:
1. (a+b)²= a²+2ab+b²
2. (a-b)²=a²-2ab+b²
3. (a-b)(a+b)=a²+b²
Feladataid:
1
a, 4a²-9= (2a-3)(2a+3)
b, 25r²+80r+64 = (5r+8)²
c, 9c⁶-12c³d⁴= 3c³(3c³-4d⁴)
2
a, 7c²+14cd+7d²= 7(c²+2cd+d²)=7(c+d)²
b, a³b-ab³=ab(a²-b²)=ab(a-b)(a+b)
c, 3xy²+6xy+3x=3x(y²+2y+1)=3x(y+1)²
d, -x²-2x-1= -(x+1)²
3
a, x⁴-81= (x²-9)(x²+9)
b, x+x²-x³-x⁴= x(1+x)-x³(1+x)=(x-x³)(1+x)
c, x²y+3x²-4y-12 = x²(y+3)-4(y+3) = (x²-4)(y+3)
d, x²+10x+25-y²=(x+5-y)(x+5+y)
Remélem, hogy most már érthető :)
Módosítva: 5 éve
1