Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS nagyon sürgős!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
368
Valaki tudna segíteni nagyon fontos lenne csatolom a képeket. (le kellene vezetni a számítás is) Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
1

Csatoltam képet.
1

Csatoltam képet.
1

Szia!

A számjegyes feladatokat általába érdemes táblázattal megcsinálni, de most megmutatom anélkül őket.
a, Egy két jegyű szám első számjegye kétszer akkora mint a másik ...
Eredeti szám: Tízesek: 2x, egyesek: x, a szám értéke: 10*2x+1*x
Felcserélt szám: Tízesek: x, egyesek: 2x, a szám értéke: 10*x+1*2x
Ha az eredetiből kivonjuk a felcseréltet a különbség 36 lesz:
10*2x+1*x-(10*x+1*2x)=36
20x+1x-(10x+2x)=36
21x-12x=36
9x=36 /:9
x=4, tehát az eredeti számban az egyesek helyén 4-es állt, a tízesek helyén pedig 8-as. Azaz 84 volt az eredeti szám.
Ellenőrzés: 84-48=36, aminek a feladat szerint a különbség felel meg.

c, Egy kétjegyű szám második számjegye 1-gyel nagyobb az elsőnél ...
Eredeti szám: Tízesek: x, egyesek: x+1, értéke: 10*x+1*(x+1)
Megnövelt szám: Tízesek: x+2, egyesek: x+3, értéke: 10*(x+2)+1*(x+3)
Ha a két számot összeadjuk 90-et kapunk.
10*x+1*(x+1)+10*(x+2)+1*(x+3)=90 /zárójelfelbontás
10x+x+1+10x+20+x+3=90 /összevonás
22x+24=90 /-24
22x=66 /:22
x=3, tehát az eredeti szám első számjegye:3, a második 4 volt, azaz a szám a 34-es.
Ellenőrzés: 34+56=90

d, Egy háromjegyű szám középső számjegye 5 ...
Eredeti szám: Százasok: x+1, Tízesek: 5, egyesek: x, értéke: 100*(x+1)+10*5+1*x
Felcserélt szám: Százasok: x, Tízesek: 5, egyesek: x+1, értéke: 100*x+10*5+1*(x+1)
A két szám összege: 807
100*(x+1)+10*5+1*x+100*x+10*5+1*(x+1)=807 /zárójelfelbontás
100x+100+50+x+100x+50+x+1=807 /összevonás
202x+201=807 /-201
202x=606 /:202
x=3, tehát az eredeti számban az egyesek helyén 3, a százasok helyén 4 állt. Azaz a szám: 453.
Ellenőrzés: 453+354=807
1