Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK 10 OSZTÁLY KÖRÍV,KÖRCIK.

Főoldal » Középiskola » Matematika
2457
Egy szíj áttétel vázlatát láthatod az ábrán.A körök középpontjainak távolsága: AB=39 cm. A nagyobbik kör sugara AF=16cm. A kisebbik kör sugara BI=6cm.
a) Milyen hosszúak a szíj íves darabjai?
b)Milyen hosszúak a szíj egyenes darabjai?
c)Milyen hosszú a szíj?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, A nagyobbik körön a szíj íves darabjához tartozó középponti szög: 210⁰ (360⁰-2*75⁰), a nagyobb kör sugara: 16cm. Így az ív hossza: i=2*R*π*210⁰/360⁰=2*16*3,14*7/12=58,61cm. A kisebbik körön a szíj íves darabjához tartozó középponti szög: 150⁰ (2*75⁰), a kisebbik kör sugara: 6cm. Így az ív hossza: i=2*r*π*150⁰/360⁰=2*6*3,14*5/12=15,7cm. A kettő együtt: 58,61+15,7=74,31cm.

b, A rajzon látható derékszögű háromszög oldalai: 39cm, 10cm, és a szíj egyik egyenes darabja, jelöljük e-vel. Pitagorasz tételét felírva a háromszögre: a2+b2=c2, mivel az átfogó 39cm:
e2+102=392, amiből:
e2=392-102
e2=1421, amiből e=37,7cm. A rajzon két ilyen egyenes darab van, ezért 2*37,7=75,4cm hosszú az egyenes szakasz

c, A szíj hossza a két egyenes és a két ív összege: 75,4+74,31=149,71cm.
1