Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell bebizonyítani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
650
gyökalatt(a^3*b)+gyökalatt(b^3*a)>=2*a*b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
bizonyítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
 a³·b  +  b³·a 
=  a²·ab  +  b²·ab 
= |a|· ab  + |b|· ab 
= (|a|+|b|) ·  ab  ≥ 2ab
Ha ab negatív, sakkor nincs értelemzve.
Ha a=0 vagy b=0, akkor ez triviálisan teljesül.
Ha a<0 és b<0, akkor is értelmes a dolog, de nem különbözik attól, mintha a>0 és b>0. Nézzük csak azt.
(a+b) ·  ab  ≥ 2·ab
Osszunk 2· ab -val:
(a+b)/2 ≥  ab 
Ez pedig a számtani és mértani közép közti egyenlőtlenség, igaz.
Módosítva: 9 éve
1