Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1750
Egy kétjegyű szám jegyeink összege 10. Ha a számjegyeket felcseréljük,72-vel kisebb számot kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
"91. Ha felcseréled a számjegyeit, az 19. 91-19=72."
"Legyen a két számjegy x és y. Ez esetben az első egyenlet:
x+y=10
A számjegyeket felcserélve kivonjuk őket egymásból, ezt így írhatjuk le a matematika nyelvén:
10x+y - (10y+x) = 72
10x+y-10y-x = 72
9x-9y = 72
x-y = 8
Ez a második egyenlet. (Itt már látható egyébként, hogy 9 és 1 lesz a megoldás, mivel két egyjegyű szám különbsége csak ez esetben lehet 8)
Ebből a másodikból fejezzük ki x-et:
x=8+y

Ezt behelyettesítjük az első egyenletbe:
x+y = 10
(8+y)+y = 10
8+2y = 10
2y=2
y=1

Ezt visszahelyettesítve a második egyenletbe megkapod, hogy x=9.
Tehát a keresett szám xy, vagyis 91.
Ellenőrzés: 91-19=72 valamint 9+1=10, tehát a megoldás helyes."
:)
1

Sikerült megérteni? :)
0

Kicsit túl lett bonyolítva; ha az egyik számjegy x, akkor tuti, hogy a másik számjegy 10-x, mert ezek összege lesz 10, így végig csak 1 ismeretlennel kell számolni.
0