Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
434
Ennek a feladatnak szeretném kérni a megoldását!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az ilyen típusú feladatokat táblázattal könnyebb megoldani, de most megmutatom anélkül:
Mivel az második terjesztőnél perc is van ezért az időket váltsuk át percekre.
1. terjesztő 240perc, 1perc alatt a munka 1/240-ed részét végzi el, x perc alatt x/240 részét végzi el.
2. terjesztő 255perc, 1perc alatt a munka 1/255-öd részét végzi el, x perc alatt x/255 részét végzi el.
3. terjesztő 300perc, 1perc alatt a munka 1/300-ad részét végzi el, x perc alatt x/300 részét végzi el.
a, ezek a munkák összeadva adják ki a teljes munkát:
x/240+x/255+x/300=1 /*300*255*240
255*300x+240*300x+255*240x=300*255*240
76500x+72000x+61200x=18360000
209700x=18360000 /:209700
x=87,55perc=1,46óra. Tehát együtt 1,46 óra alatt végeznének.

b, ha két óra alatt akarunk végezni akkor csak a két gyorsabb terjesztőt alkalmazzuk:
1. és 2. terjesztő dolgoznak együtt.
x/240+x/255=1 /*255*240
255x+240x=255*240
495x=61200 /:495
x=123,63perc=2,06óra. Tehát ketten együtt nem tudják a munkát elvégezni 2 óra alatt.
0