Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1577
Szonja anyukája négy évvel ezelőtt 6-szor olyan idős volt mint a lánya. Öt év múlva az anya életkora Szonjának a háromszorosa lesz. Hány évesek jelenleg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a-4 = (l-4)*6
a-4 = 6l-24
a = 6l-20
a+5 = (l+5)*3
a+5 = 3l+15
6l-20 + 5 = 3l+15
3l = 30
l = 10, a = 40
0

Egyenletrendszer nélkül; legyen Sonyja 4 évvel ezelőtti életkora S, ekkor anyukája életkora 6S volt. 4+5=9 év múlva Sonyja S+9 éves lesz, anyukája 6S+9 éves, ekkor anyukája háromszor idősebb, tehát:

3*(S+9)=6S+9, kibontjuk a zárójelet:
3S+27=6S+9, rendezzük az egyenletet:
18=3S, osztunk 3-mal:
6=S, tehát Sonyja 4 évvel ezelőtt 6 éves volt, anyukája 6*6=36 éves, így 4 év múlva (vagyis jelenleg) 10 és 40 évesek lesznek. 5 év múlva életkoruk 15 és 45 lesz, itt valóban háromszoros korkülönbség van, tehát jól számoltunk.
0