Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, exponenciális, újra

Főoldal » Középiskola » Matematika
294
Az előzőben elnéztem

5x*5=25^(x-2)

(öt x-szer öt egyenlő huszonöt az x-2.-en)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, érettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Szerintem az 5 az x ediken , tehát
5*5^x=25^(x-2), ennek a megoldása:
5^(x+1)=5^(2x-4), itt hivatkozunk az 5^x-ken szigorú monotonitására, és "elhagyjuk az alapot", ekkor:
x+1=2x-4
5=x

Ellenőrzés:
baloldal: 5*5^5=15625
jobboldal: 25^(5-2)=15625

Kérdésed van, nyugodtan irj!

-S.R.
0