Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1994
Egy apa életkora négyszerese a fia életkorának. Ezelőtt 6 évvel az apa hétszer volt idősebb a fiánál. Hány évesek most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a fiú életkora x, ekkor apa 4x éves. 6 évvel ezelőtt a fiú x-6 éves volt, az apja 4x-6, utóbbi az előbbi hétszerese, tehát:

4x-6=7*(x-6), kibontjuk a zárójelet:
4x-6=7x-42, kivonunk 4x-et és hozzáadunk 42-t:
36=3x, osztunk 3-mal:
12=x, tehát a fiú most 12 éves, apja 48 éves. 6 évvel ezelőtt 42 és 6 évesek voltak, tényleg hétszeres a korkülönbség köztük, tehát jól számoltunk.
1