Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
3138
Melyik az a két szám melynek aránya 3:5; az összegük pedig 200?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Legyen a két szám 3x és 5x, ekkor (3x):(5x)=3:5 arány teljesül. Ezek összege 200, tehát:

3x+5x=200, összevonunk:
8x=200, ennek megoldása x=25, tehát a két gondolt szám: 3*25=75, 5*25=125, ezek összege tényleg 200, szóval jól számoltunk.
1

3x+5x=200
8x=200 /:8
x=25

Első szám: 3*25=75
Második szám: 5*25=125
1

3: 5 Az egyiket jelöljük 3x-szel, a másikat 5x-szel.
3x+5x=200 /összevonás
8x=200 /:8
x=25
1