Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ebben segíteni egy kis magyarazattal? :(

235
Határozd meg az információ fogalmát, tárolási lehetőségeit! Írj az adatmennyiség méréséről, mértékegységeiről! Gondolkozz el az adatok szállítási lehetőségeiről.

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Informatika

Válaszok

1
Információ:

Az információ olyan új ismeret, amely megszerzője számára szükséges, és korábbi tudása alapján értelmezhető. Az információ olyan tény, amelynek megismerésekor olyan tudásra teszünk szert, ami addig nem volt a birtokunkban. (Úgy is fogalmazhatunk, hogy az információ valamely meglévő bizonytalanságot szüntet meg.) Azokat az információkat, amelyekből valamilyen konkrét tényt tudunk meg adatnak is nevezzük. Az információ értelmezett adat.

Tárolás:

Az információ azaz értelmezett adatot sok féle módon tárolhatunk, papír, telefon, jegyzetek vagy akár lehet csupán egy spontán kép is melyből te értelmezhető adatokat tudsz szerezni. Magyarul bárhol, bármiben tárolhatjuk, aminek van memóriája vagy van eszköz rá hogy adatot vigyünk fel rá .

Adatmenyiséget a fájl méretétől minőségétől és tömörítettségétől függően lehet mérni. Egy pár soros szöveg jegyzettömbben pár KB míg egy videoanyag hangot, videót, kepét esetleg szöveget tömörít magába, ha ezeknek a minősége jó akkor egy viszonylag méretes fájlt kapsz. Egy YouTube-rol leszedett zene 1-2MB míg a spotifyrol letöltött az megközelíti a 10MB méretet is, ez pontosan azért van mert a spotify jobb minőségű hanganyagot tomorit és a hanganyag adatsebessége is nagyobb, meg van hozzá albumkép is, plusz nagyobb a frekvenciája is.

Mértékegységei:

1bájt - 8bit
1kilobájt(kB) - 1024bájt
1megabájt(MB) - 1024KB
1gigabájt(GB) - 1024MB
1terabájt(TB) - 1024GB
1petabájt(PB) - 1024TB
1exabájt(EB) - 1024PB

Szállítás:

Adatot szállíthatsz telefonon, DVD-n, CD-n, pendriten, felhőben, memóriakártyán, külső merevlemezen, sőt az interneten keresztül is szállíthatod. De van még a laptop, PDA-n, tableten meg ezer meg egy ilyen kütyün szállíthatod adataidat.
Módosítva: 3 éve
0