Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányosságok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1709
Arányosságok


1. Két racionális szám aránya 11:23. Melyik ez a két szám, add meg őket hányados (nem tizedestört) alakban, ha
a) összegük 84?
b) szorzatuk 84?
Ellenőrizz!

2. Egy négynapos biciklitúra tervezésénél úgy gondolták, hogy a távot 4:6:7:3 arányban osztják szét a négy napra. A második és harmadik napon így összesen 148,6 km-t kell tekerni. Mekkora a teljes táv?

3. Hányszor jár körbe az óra kismutatója és nagymutatója január hónapban?

4. Ha 22 m/s sebességgel megyünk, akkor 340 s-ig tart az út.
a) Mennyi ideig tartana ugyanennek az útnak a megtétele 24 m/s sebességgel?
b) Mekkora sebességgel kellene mennünk, hogy 290 s alatt tegyük meg ugyanezt az utat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Szia! Megpróbálom egyesével, nem teljesen tudom, de próbálok a b-ben is segíteni.

1. Két racionális szám aránya 11:23. Melyik ez a két szám, add meg őket hányados (nem tizedestört) alakban, ha
a) összegük 84?
Egyik: 11x
Másik: 23x
84=11x+23x
84=34x /:34
84/34=x=42/17
Egyik:42/17*11=273/17
Másik:42/17*23=5614/17
b) szorzatuk 84?
84=11x*23x (ehhez megoldásnak csatolok képet-Photomath-)
Ezeket meg kell szorozni 11-el és 23-al.

Ellenőrizz!
A) 273/17+5614/17=84✓
B) Összeszorzod a kettőt és ha 84, akkor jó.
0

2. Egy négynapos biciklitúra tervezésénél úgy gondolták, hogy a távot 4:6:7:3 arányban osztják szét a négy napra. A második és harmadik napon így összesen 148,6 km-t kell tekerni. Mekkora a teljes táv?

6x+7x=148,6
13x=148,6 /:13
x=743/65=1128/65

Ez 1x.
20x van összesen. (4+6+7+3)
743/65*20=2972/13=228,62 (kerekítettem)

228,62 km a teljes táv.
1

3. Hányszor jár körbe az óra kismutatója és nagymutatója január hónapban?

Nagy: 24*31=744
Óra*nap
Kicsi: 60*24*31=44640
Perc*óra*nap
1

4. Ha 22 m/s sebességgel megyünk, akkor 340 s-ig tart az út.
a) Mennyi ideig tartana ugyanennek az útnak a megtétele 24 m/s sebességgel?
22m 1s alatt.
22*340=7480 m hosszú út.
V=s/t=24=7480/x
X=311,6 (végtelen)
b) Mekkora sebességgel kellene mennünk, hogy 290 s alatt tegyük meg ugyanezt az utat?
V=s/t=x=7480/290
X=25,79 (kerekítve)
0