Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
3x-4=-2x+11 2x+5=2x-5 -2x+6=3x grafikusan kell megoldani . egyszerűen nem tudom valaki légyszíves segítsen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ha grafikusan kell valamilyen egyenletet megoldanod, akkor ábrázolnod kell koordinátarendszerben, mint egy függvényt, a bal- és a jobb oldalt külön-külön, én itt most egy számitógépes programot használtam, az ábrázoláshoz, remélem ezt elnézed.

Mit is jelent ez, hogy külön-külön kell ábrázolni a bal-, illetve jobb oldalt, például a 3x-4=-2x+11 egyenlet esetében?
Először felveszel egy koordináta rendszert, majd ebben az egyenlet bal oldalát, tehát a (3x-4)-et, illetve a jobb oldalát, tehát a (-2x+11)-et ábrázolod, magyarul úgy kezeled őket mintha függvények lennének, mintha lenne egy:
f(x)=3x-4
és egy
g(x)=-2x+11
függvényed. A megoldást az egyenletre úgy kapod, ha leolvasod azt az x koordinátát, ahol a két "függvény" metszi egymást, ez ebben a példában nagyon szépen látszik, hogy az x=3-ban fog megtörténni, ez is lesz a megoldás.
Ezt a többivel is megcsinálod.
Megjegyezném, hogy 2x+5=2x-5 egyenletben a két "függvényed" nem fogja egymást metszeni sehol, hiszen az x-ek együtthatója, tehát a "függvények" meredeksége az 2.
Illetve kiemelném azt, hogy a 3.egyenletben (-2x+6=3x) a két "függvényed" olyan helyen fogja metszeni egymást, hogy azt nehéz leolvasni, ezért átjavitottam az egyenletet (-2x+6=3x+1)-re.

Remélem, tudtam segiteni. Bármi kérdésed van, nyugodtan irj!

-S.R.
0