Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! ez lenne a feladat kérlek segítsetek: Alakítsd szorzattá a következő kifejezéseket

Főoldal » Középiskola » Matematika
762
a. 63y-9
b. 63y²-7y
c. 63y³-7y²
d. 63y³z²-14yz

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Készítem
0

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik
Csak ki kell emelni:
a) 63y-9= (nézzük meg, hogy melyik az az együttható és/vagy változó, amelyik mindkettőben megvan: ez most a 9, mert 63 is osztható kilenccel, és a 9 is osztható kilenccel. Ha megvan mindkettőben, akkor emeljük ki) = 9(7y-1)
b) 63y²-7y (most már nem csak számot, hanem betűt is ki tudunk emelni. A számnál meg kell nézni, hogy mi a legnagyobb közös osztójuk (7), A betűnél pedig, hogy mennyi "y" van meg mindkettőben. y² nem lehet, mert az nincs meg a 7y-ban)= 7y(9-1)
c) 63y³-7y²= (most ugyanaz a számmal a szituáció, mint a b)-nél volt, tehát csak a változókkal foglalkozunk. A legnagyobb hatványa a -jelenesetben az- "y"nak a 2, mert az megvan az y²-ban és az y³-ban is) = 7y²(9y-1)
d) 63y³z²-14yz (most megint 7 lesz az együttható, tehát azzal nem foglalkozunk. a Változóknál már érdekesebb a szituáció: 2 db is van. De ha jól megnézzük, akkor az "y"-ból csak 1-et tudunk kiemelni, csakúgy mint a z-ből) = 7yz(9y²z-2)
Ha még mindig nem érthető, akkor szólj
Remélem, hogy tudtam segíteni
1