Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK

Főoldal » Középiskola » Matematika
1498
Béla bácsi a piacon eladta a kivitt paradicsomok felét és még kettőt, másnap a megmaradt paradicsomok felét és még kettőt. A harmadik napon Mari néninek adta a megmaradt paradicsomok felét és még kettőt, így neki is maradt még egy darab.

a) Hány paradicsomot vitt ki Béla bácsi eredetileg a piacra?

b) Mennyit adott Mari néninek a harmadik napon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen eredetileg x paradicsomunk, ekkor:

Eladta a felét és még kettőt: (x/2)-2
Megint: (((x/2)-2)/2))-2
És megint: (((((x/2)-2)/2))-2)/2)-2, így maradt 1 darab paradicsom:

(((((x/2)-2)/2))-2)/2)-2=1, +2, *2:
(((x/2)-2)/2))-2=6, +2, *2:
(x/2)-2=16, +2, *2:
x=36, tehát 36 paradicsoma volt eredetileg. Ellenőrzés:

36/2 -2=16, 16/2 -2=6, 6/2 -2=1, tehát jól számoltunk.

Ebből az is kiolvasható, hogy 5 paradicsom fogyott a harmadik napon.
2

Visszafelé gondolkozva:
Harmadik nap: 1 db maradt neki
1/2x+(2+1)=egy egész 3. napi eladással
1/2x+(2+1)=x /*2
1x+6=2x /-x
6=x

A harmadik napon 6 db almája maradt.

Második nap:
6+2+x/2=x
8+x/2=x /*2
16+x=2x /-x
16=x

16 almája volt a második nap.

Első nap:
16+2+x/2=x /*2
32+4+x=2x
36+x=2x /-x
36=x

Az első nap 36 almát vitt ki.

b)
Mari néninek 5 db-ot adott el
Harmadik nap: 1 db maradt neki
1/2+(2+1)=egy egész 3. napi eladással
1/2x+(2+1)=x /*2
1x+6=2x /-x
6=x

6-1=5
Módosítva: 9 éve
2