Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Betűk szerepe a számolásban

Főoldal » Középiskola » Matematika
472
A 6. feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni ha lehet magyarázattal, előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szóval a két számjegy legyen a és b
A szám így néz ki 10*a+b egyenlő a számmal (tizes szorzás azért kell mert pl ha a=5 akkor 50et kapunk)
Tudjuk hogy a+b+10*a+b=81 ebből
11a+2b=81
itt fel kell bontani lehetőségekre a dolgot én az a szerint fogom
ha a =0
akkor nincsen megoldás mert 81 nem osztható 2vel
ha a =1
akkor 2b=70 azaz b=35 ami nem egy számjegy szóval nem megfelelő
ha a=2
akkor nincs megoldás mert 59 megintcsak nem osztahó 2vel
ha a =3 akkor sincsen megoldás mert
48 = 2b ezért b=24 ami megintcsak nem egy számjegy hanem 2
ha a =4 akkor megintcsak rossz a megoldás mert minden páros a-t ki lehet zárni mivel akkor mindig páratlan értéket kéne adnia a 2bnek.
szóval a=5 esetén
2b=26 b=13 nem 1 számjegyb
a=7 esetén
2b=4 b=2 ami egy számjegy ez a megoldás.
a>7 esetén nincsen megoldás mert nagyobb lenne alapból mint 81
0