Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
396
Hány m3 standardállapotú (25’C ; 0,1MPa) gáz keletkezik, ha 50 kg mészkő hevítés hatására elbomlik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
reakcióegyenlet:
CaCO₃→(hevités) CaO+CO₂
m(CaCO₃)=50kg=50000g
M(CaCO₃)=100 g/mol
n(CaCO₃)=m(CaCO₃)/M(CaCO₃)=500 mol, ennyi mészkő hevitése során ekkora anyagmennyiségű CO₂ képződik,
ez standardállapotban kell nekünk, azt tudjuk, hogy ekkor 1 mol gáz 24,5 dm³-t tölt ki, ebből következik, hogy 500 mol 12250 dm³-t tölt ki, de tőlünk m³-ben kérdezték, átváltva azt kapjuk, hogy 12,25 m³ a CO₂ térfogata.

Bármi kérdésed van, nyugodtan irj!

-S.R.
0