Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok állapotváltozásai

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
Mekkora az anyagmennyisége 37 dm3, 40 C-os, 147700 Pa nyomású oxigéngáznak?
Az oxigénmolekula moláris tömege 32 g/mol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Képlet, ami kell:
p · V = n · R · T
n = m/M
--------------------------
p = 147 700 Pa
V = 37 dm³ = 0,037 m³
T = 40 °C = 313 K
M = 32 g/mol
R = 8.314 (m³ · Pa) / (K · mol) <- Univerzális gázállandó
--------------------------------
m = ?
n = ?
-------------------------------------------------
p · V = (m/M) · R · T ⇒ m = (M · p · V) / (R · T)
m = (32 g/mol · 147700 Pa · 0,037 m³) / (8.314 (m³ · Pa) / (K · mol) · 313 K)
m = 67,2 g

n = m/M
n = 67,2 g / 32 g/mol
n = 2,1 mol
----------------------------------------
Vagyis 2,1 mol az anyagmennyiség :)
Módosítva: 5 éve
0