Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok állapotváltozásai

Főoldal » Középiskola » Fizika
431
Dugattyúval elzárt térben 0,3 dm3, 20 C-os, 90000 Pa nyomású gáz van.
Mekkora lesz a térfogata 120000 Pa nyomáson és -12 (mínusz) C hőmérsékleten?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Képlet ami kell:
(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂
---------------------------
V₁ = 0,3 dm³
T₁ = 20 °C = 293 K
p₁ = 90 000 Pa
p₂ = 120 000 Pa
T₂ = -12 °C = 261 K
----------------------
V2 = ?
----------------------------------------------------------
(p₁ · V₁)/T₁ = (p₂ · V₂)/T₂ ⇒ V₂ = (p₁ · V₁ · T₂)/(T₁ · p₂)
V₂ = (90 000 Pa · 0,3 dm³ · 261 K)/(293 K · 120 000 Pa)
V₂ = 0,2 dm³
Módosítva: 5 éve
0