Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek pls. Ha lehet magyarázással. Köszönöm :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1694
Egy osztály tanulóinak 2/3-a németül, 3/4-e angolul és mindkettőt 10-en tanulnak. Hányan járnak az osztályba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy x gyerek jár az osztályba, ekkor (2/3)x gyerek tanul németül, (3/4)x tanul angolul, így (2/3)x+(3/4)x gyereket számoltunk meg, de azt a 10 gyereket, akik mindkettőt tanulják, kétszer számoltunk, tehát (2/3)x+(3/4)x-10 gyerek jár az osztályba. Viszont azt mondtuk, hogy x gyerek jár az osztályba, ezért ennek egyenlőnek kell lennie x-szel:

(2/3)x+(3/4)x-10=x, szorzunk 3-mal és 4-gyel:

8x+9x-120=12x, +120, -12x:

5x=120x, ennek megoldása x=24, tehát 24 gyerek jár az osztályba.

Ellenőrzés:

24 (2/3)-a: 24*(2/3)=16
24 (3/4)-e: 24*(3/4)=18, összesen 34 gyerek, de 10-et kétszer számoltunk, így 34-10=24, ezt kellett kapnunk.
0

A tanulók: x
A tanulók 2/3-a németül tanul, azaz 2/3x (2/3 része tanulóknak)
A tanulók 3/4-e angolul tanul, azaz 3/4x (3/4 része a tanulóknak)

I. Ha biztosra akarsz menni, közös nevezőre hozással:
2/3=8/12
3/4=9/12

8/12x+9/12x-10=x /*12
8x+9x-120=12x
17x-120=12x /+120
17x=12x+120 /-12x
5x=120 /:5
x=24

II.: Ha nem vagy figyelmetlen és mindig, minden tagot figyelsz, akkor nem kell a közös nevező:
2/3x+3/4x-10=x /*3*4 (szorzunk 3 és 4-el mindent, hogy a nem közös nevezőket eltüntessük, viszont ilyenkor nem csak a törtet, hanem mindent szorzunk 3*4-el! azaz -10-ből -120, x-ből 12 lesz )
8x+9x-120=12x /vonjunk össze
17x-120=12x /+120
17x=12x+120 /-12x
5x=120 /:5 (hogy megkapjuk az 1 x-et (a tanulók számát)
x=24

Ellenőrzés:
Ha a tanulók száma 24, akkor 2/3 része 16 németül tanul, 18 angolul.
18+16=34
34-ből kivonjuk a 10 közöst=24

A válasz 24 tanuló jár az osztályba.
Módosítva: 9 éve
1