Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Fizika
386
Mekkora erővel kell összenyomnunk az ujjainkat, ha közöttük egy 1 kg tömegű könyvet
tartunk? A tapadási súrlódási együttható az ujjaink és a könyv borítója között 0,7.
Ez a feladatom, és sajnos nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, erő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A könyv megtartásához a gravitációs erő és a súrlódási erő egyenlősége a szükséges feltétel.
Fs=Fg
Továbbá
Fg=m·g
valamint
Fs=μ·Fny
Tehát
Fg=μ·Fny
Azaz
m·g=μ·Fny
Fny=m·g/μ=(1kg·10m/s²)/0,7=14,29N=14,3N
0