Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Csatolok egy képet egy hatszögről magyarázatként.
A hatszög a te gúlád alapja, ahhoz hogy meg tudjuk határozni a gúla oldalainak területét először határozzuk meg a rajzon berajzolt vonalat (m). A szabályos hatszöget, szabályos háromszögekre bonthatjuk. Ezeket a háromszögeket az általam m-mel jelzett vonal két egybevágó derékszögű háromszögre bontja. Ennek a háromszögnek az oldalai: a/2, a, m. Amiből a lesz a háromszög átfogója. Írjuk fel a Pitagorasz tételt:
a2+b2=c2
(a/2)2+m2=a2, amiből:
m2=a2-(a/2)2
m2=1,22-0,62=1,44-0,36=1,08, amiből m=1,04m.
Ha a gúlát megrajzolva berajzolod a test tényleges magasságát és hozzá a az általam megadott m-et, egy újabb derékszögű háromszöget kapsz, melynek oldalai: M (5m), m (1,04m) és mo (ami a gúla oldalának a magassága), útóbbi a derékszögű háromszög átfogója lesz. Most írjuk fel ide a Pitagorasz tételt:
M2+m2=mo2
52+1,042=mo2
25+1,08=mo2
26,08=mo2, amiből o=5,1m.
Egy oldal területének képlete: To=a*mo/2=1,2*5,1/2=3,06m2
A tető 6db ilyen oldalt tartalmaz: P=6*To=6*3,06=18,36m2.
Tehát 18,36m2 rézlemezre lesz szükség.
Módosítva: 5 éve
0